Ez történt decemberben a kamarában

Ez történt- naptár

 


A  jobb, pontosabb, naprakészebb tájékoztatás érdekében, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula úgy döntött, hogy minden hónap elején az elmúlt hónap legfontosabb eseményeiről, a kamara tevékenységéről összefoglalót küld a kamara tagjainak „Ez történt a kamarában?” címmel.

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül készül, és nincsenek benne a napi működéshez szükséges találkozók, munkaértekezletek. Amennyiben a hírhez részletes háttérinformáció is tartozik, azt a címre kattintva olvashatja el. Az összefoglalóval kapcsolatban szívesen várjuk megjegyzéseiket, javaslataikat a kommunikacio@mmk.hu címre. 

Ez történt a kamarában: 2020. december

A Magyar Mérnöki Kamara eseményösszefoglalója – a hónap legfontosabb eseményei a teljesség igénye nélkül


2020.12.02
Az Alelnöki Tanács ülése

Az Alelnöki Tanács megvitatta és támogatta a mérnöki napidíjak frissítésének tervét, ismételten áttekintette az MMK 2021-es költségvetésének tervezetét, valamint véleményezte a 2020. évi szolidaritási alap felhasználására érkezett javaslatokat.

2020.12.02
Egyeztetés az ITM-ben az otthonteremtési támogatási rendszer előkészítéséről-1.

Az otthonteremtési támogatással kapcsolatos energetikai kérdéseket tekintette át Nagy Gyula MMK elnök és Virág Rudolf főtitkár az Innovációs és technológiai minisztérium illetékeseivel. A megbeszélésen fontos téma volt, hogy az otthonteremtési támogatást milyen energiamegtakarítási célokra lehet majd fordítani. Az egyeztetésen azt is áttekintették, hogy milyen információkat szükséges beépíteni a kérelmekhez szükséges formanyomtatványokba.

2020.12.04
Megkezdődött a 2021. évi tisztújító küldöttgyűlés előkészítése

A választási jelölőbizottság közzétette a 2021. évi kamarai tisztújításhoz kapcsolódó jelöltállítási felhívását. A területi kamarák és szakmai tagozatok február 5-ig élhetnek a jelölés lehetőségével. A beérkezett jelöléseket a bizottság összesíti, majd az alapszabály rendelkezései szerint megállapítja az egyes tisztségekre érvényes jelöléssel rendelkezők listáját. mmk.hu/valasztas2021

2020.12.07
MMK-ÉVOSZ találkozó

Koji Lászlóval, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével találkozott Nagy Gyula MMK elnök, hogy egyeztessenek a két szervezet, a vírus okozta nehézségek idején, különösen fontos együttműködéséről. A szakmai szervezetek vezetői a jövőben is arra törekszenek, hogy az érdekérvényesítés során közösen, illetve egymás méltányolható szempontjait kölcsönösen figyelembe véve járjanak el.

2020.12.07
Megjelent a Mérnök Újság decemberi száma

A tartalomból:
- Mérnökök home office-ban
- Az Eiffel Műhelyház akusztikai tervezése
- História: Mosonyi és Dégen – párhuzamos és elváló életpályák
- Fókuszban az informatika
mernokvagyok.hu/digitalis-mernok-ujsag/

2020.12.08
Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetemmel

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Mérnöki Kamara és az Óbudai Egyetem. A megállapodásban szereplő szakmai-képzési kooperáció kiemelt célja, hogy a hallgatók olyan naprakész tudásra tegyenek szert, amelynek birtokában szakmájuk gyakorlása során is eredményesek maradhatnak.  Nagy Gyula az MMK elnöke a december 8-i aláíráson elmondta, az MMK segíteni szeretné, hogy az intézményből kikerült hallgatók szakmájuk gyakorlása során is naprakész tudással rendelkezzenek. Prof. dr. Kovács Levente rektor fontosnak nevezte, hogy a kamarával rendszeresen áttekinthessék, milyen képzésekre van szüksége a jövő mérnökeinek, és a felsőoktatás hogyan tud profitálni az MMK-n keresztül elérhető szakmai tudásból. Bővebben ›››

2020.12.09
Egyeztetés az ITM-ben az otthonteremtési támogatási rendszer előkészítéséről-2.

Az otthonteremtési támogatással kapcsolatos december 2-i egyeztetést folytatva, Nagy Gyula MMK elnök és Virág Rudolf főtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékeseivel az esetleges jogszabálymódosítási javaslatokat tekintették át.

2020.12.09
MMK elnökségi ülés

Az Elnökség a járványügyi veszélyhelyzeti szabályoknak megfelelően elfogadta a Kamara jövő évi költségvetését, megvitatta a mérnöki napidíjak januártól életbe lépő új rendszerét, valamint áttekintette a jövő évi tisztújításra közzétett felhívást, döntött az MMK szolidaritási alapjára benyújtott pályázatokról, és tájékoztatót hallgatott meg a FAP testületnek a feladatalapú pályázatok megújítására tett javaslatairól, továbbá az erősödő egyetemi együttműködésekről. Bővebben ›››

2020.12.09
Szakmai kamarák éves közgyűlése

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége éves közgyűlésén megtárgyalta a szövetség előtt álló feladatokat, döntött a soron következő elnök személyéről. Az ülésen új elnökségi tagként bemutatkozott Schváb Zoltán Gábor a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara újonnan megválasztott elnöke.
A szövetség közleményben fejezte ki háláját minden egészségügyi dolgozónak azért az erőn felüli teljesítményéért, amellyel a mostani nehéz helyzetben is helyt állnak.
https://szakmaikamarak.hu
mmk.hu/szakmai-kamarak-elismerese

2020.12.09
A Magyar Innovációs Szövetség Választmányi ülése

Nagy Gyula részt vett a Magyar Innovációs Szövetség online tartott választmányi ülésén, amelyen az szervezet idei tevékenységéről számoltak be. A MISZ 2020-ban több, fiatal tudósok és tehetségek számára verseny szervezében vett részt, előadássorozatokat szervezett kezdő innovatív vállalkozásoknak, továbbá VEKOP és GINOP pályázatokat véleményezett.

2020.12.10
A Hírközlési Tagozat elnökségi ülése

Nagy Gyula részt vett a Hírközlési Tagozat elnökségi ülésén és tájékoztatást adott a 2020-as év legfontosabb eredményeiről, valamint a következő fél év legfontosabb feladatairól.

2020.12.10
Elérhetőek a FAP pályázat keretében készült idei új mérnöki segédletek

A kamara honlapjáról már letölthető a feladatalapú pályázati rendszerben (FAP) 2020-ban elkészült 16 új mérnöki segédlet. A tudástárban található művek elkészítését az MMK a rendes évi költségvetés előirányzataiból támogatta.

2020.12.10
MMK – MÉK egyeztetés

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara közösen kezdeményezte a Miniszterelnökségnél, hogy az egyszerű bejelentés alapján készülő épületeknél alkalmazott eljárásoknál, a szaktervezők bevonása tekintetében, alakítson ki a szakhatóságok által alkalmazandó egységes eljárási szabályokat. Több szaktervező kolléga jelezte, hogy tapasztalatuk szerint a hatósági gyakorlat nem egységes e tekintetben, a helyi egyeztetés pedig nem vezetett megfelelő eredményre. Gyakori probléma, hogy az egyszerű bejelentés körébe tartozó építkezéseknél a dokumentáció szakági (épületgépészeti, épületvillamossági leírások) részeit is az építésztervezők készítik el és nem kerül sor szakági jogosultsággal rendelkező tervezők bevonására.  Az egyeztetés célja, hogy a közösen kidolgozott állásfoglalás megalapozza az egységes hatósági gyakorlatot is.   

2020.12.11
Elkészült a mérnöki napidíjak 2021-re érvényes új rendszere

Az MMK Elnöksége, a korábbi ülésén megfogalmazott módosításokkal, írásbeli döntéshozatallal elfogadta a 2021. január elsején hatályba lépő új napidíj-rendszert, amely nemcsak értékkövető lesz, hanem a korábbiaknál még egyértelműbben leírja, hogy milyen költségelemeket tartalmaz. Az elnökség ezentúl évente felülvizsgálja és a garantált bérminimum változásához kapcsolja a napidíjak mértékét. Díjszbas ›››

2020.12.11
Az MMK is részt vesz a rászoruló diákok informatikai támogatásában

A Digitális Összefogás elnevezésű jótékonysági akciót az Innovációs és Technológiai minisztérium szervezi, és a járvány idején számítógépeket, laptopokat és tableteket gyűjt, majd juttat el olyan diákoknak, akinek ez segítséget adhat a tanuláshoz. A jelenlegi nehéz helyzetben a Magyar Mérnöki Kamara arra kéri tagjait: ha tehetik csatlakozzanak a kezdeményezéshez, hogy a rászoruló diákok minél kevésbé szenvedjék meg a járvány negatív hatásait. segitsznkegymasnak.hu/felajanlas

2020.12.14
Megjelent a Mérnökkönyvtár legújabb kötete: Hulladékból a konnektorba

Molnár Szabolcsnak, az Energetikai Tagozat alelnökének a települési szilárdhulladék energetikai hasznosításáról szóló új könyve egyrészt a FAP pályázati rendszer szakmai jegyzete, másrészt hiánypótló mérnöki segédlet. A szerző nagyléptékű és igen alapos munkával a hulladékgazdálkodás egy fontos vonalán vezeti végig az olvasót, kitérve a szakterület párhuzamos megoldásaira is. A könyv – a járvány miatt előzetes egyeztetés után – megvásárolható a kamara ügyfélszolgálatán. Kedvezményes ára kamarai tagok és diákok számára 2.500 Ft.

2020.12.14
Egyeztetés az e-közmű rendszerről

Az e-közmű rendszert üzemeltető Lechner Tudásközpont megkereste az MMK-t, hogy két fontos szakmai kérdésben kikérje a kamara álláspontját. A Lechner Tudásközpont a szakemberek szoftverhasználatának kérdéseit szeretné a tisztábban látni, és ennek érdekében az e-közmű tervezéstámogatás moduljához továbbfejlesztési javaslatokat kért. Kamarai tagjaink 2017. óta aktív felhasználói az e-közmű rendszernek. Kamaránk a rendszer kialakításának folyamataiba nem kellő mértékben, illetve időben került bevonásra, így – főként a kezdetekkor – számos rendszer-, illetve jogszabályi nehézséggel kellett küzdenünk. Az e-közmű rendszer, illetve a vonatkozó kormányrendelet azóta módosult, fejlődött, azonban jelenleg is jelentős fejlesztési potenciált tartogat.
Nagy Gyula az MMK elnöke megkereste a szakmai tagozatokat, és kérte, hogy delegáljanak szakértőt az újrainduló egyeztetési munkához.

2020.12.14
Díjmentessé válik a geodéziai tervezők és geodéziai szakértők jogosultságának hosszabbítása

A 19/2020. (XII. 12.) MvM rendelet alapján – a Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozatának javaslatára - a geodéziai tervezői, valamint a geodéziai szakértői minősítés meghosszabbításának igazgatási szolgáltatási díja megszűnik, a hosszabbítási eljárás ezzel 2020. december 20. után díjmentessé válik. Részletek ›››

2020.12.14
Az új kamarai iratkezelési rendszer általános felhasználói oktatása

A Kamara, az új iratkezelési rendszer általános felhasználói oktatását online tartotta meg a területi kamarai titkároknak. A rendszert valamennyi területi kamara is alkalmazza, így az oktatás elősegíti az egységes iratkezelést.

2020.12.14
Tagozati elnökök tanácskozása

A szakmai tagozatok elnökeinek online megrendezett év végi egyeztetésén Nagy Gyula elnök tájékoztatást adott az idei év legfontosabb eredményeiről és a következő év első felének kiemelt feladatairól. A jelenlévők megvitatták és támogatták a feladatalapú pályázati rendszer megújítását kezdeményező előterjesztést és több javaslatot is tettek a rendszer továbbfejlesztésére. A tagozati elnökök egyeztettek a 2021 első negyedévében bevezetni tervezett online vizsgáztatás előkészítésének folyamatáról és ennek keretében elvégzendó feladatokról is.

2020.12.15
BIM-Műhely - kerekasztal beszélgetés

A Mérnöki Innovációt Támogató Alapítvány (MITA) nyilvános online kerekasztal-beszélgetést tartott az MMK részvételével a BIM módszer képzésbe történő bevonásának lehetőségeiről. A beszélgetés célja, hogy a kamara a BIM tervezésben jártas szakemberek és szervezetek közreműködésével egy gyakorlati BIM oktatásra alkalmas műhelyt hozzon létre, amely konzultációs jelleggel segíti a BIM tervezés módszereit és technológiáit megismerni kívánó mérnököket. A rendszeres párbeszéd lehetőséget teremt a különböző iparági szereplők, a mérnökök valamint a szabályozási oldal képviselői között, továbbá segíti az építőipar digitalizációs fejlődését. A nyilvános beszélgetés a Magyar Mérnöki Kamara Youtube csatornáján már elérhető.

2020.12.15
Jövőre is folytatódnak a vállalkozásokat segítő pályázatok

A Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésének keretében tartották meg a II. KKV Stratégia konferenciát december 15-én, amelyen részt vett Nagy Gyula, az MMK elnöke is. Az online ülésen György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár bemutatta a 2021. évi gazdaságfejlesztési terveket és elmondta, hogy a következő uniós programozási időszakban is lesznek a vállalkozások széles körét megszólító, technológiaváltást támogató pályázatok. Már 2021. első negyedévében megjelenhetnek a nagy növekedésre képes vállalkozásoknak szóló, úgynevezett kiválósági pályázatok is.
Az MMK elnöke az elhangzottakra reagálva György Lászlónak eljuttatott levelében megerősítette, hogy változatlanul fontosnak tartja a mikrovállakozások struktúrájához igazított pályázati kiírások megjelentetését. A pályázatokról bővebben ›››

2020.12.16
A 2021-2027-es EU-s operatív programok társadalmi egyeztetése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére az MMK 2021. január 31-ig véleményezi az EU 2021- 2027. közötti operatív programjainak tervezeteit. A kamara elnöke közreműködésre kérte fel a területi kamarákat és szakmai tagozatokat, hogy az egyeztetés után egységes véleményt adjunk a következő időszak fejlesztéseit meghatározó témáihoz.

2020.12.16
Sikeres az online energetikai auditor képzés

Az MMK második alkalommal is jelentős részvétellel tartotta meg az energetikai auditorok és szakreferensek online továbbképzést. A 75 fő részvételével megtartott képzés témája ezúttal az épületek energiatakarékos hűtése volt.

2020.12.21
Molnár Szabolcs nyilatkozata az InfoRádiónak a Mérnökkönyvtár sorozat keretében megjelent könyvéről
Az InfoRádió Energiavilág című műsorának adott hosszabb interjút az Energetikai Tagozat alelnöke a települési szilárd hulladék energetikai célú felhasználásáról megjelent könyvéről.  Molnár Szabolcs kiemelte, hogy miért fontos a hulladékok hasznosítása, és bemutatta a hulladékgazdálkodás legfontosabb aktuális kérdéseit. Interjú meghallgatása

2020.12.30
Fél évvel később, 2021. június 30 után lépnek hatályba az épületek szigorodó energiahatékonysági előírásai

A Magyar Mérnöki Kamara fontos döntésnek tartja és üdvözli, hogy egy 2020. végén megjelent jogszabálymódosítás alapján a lakóépületek közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigényére vonatkozó előírásoknak egyes esetekben a korábbinál fél évvel később, csak 2021. június 30. után kell megfelelni. Az MMK korábban átmeneti intézkedéseket javasolt, hogy a járvány miatt késedelmesen befejezett  építkezések esetében ne érje hátrány az építtetőket. Részletek ›››

2020.12.30
Építésügyi és energetikai tárgyú kormányrendeletek módosítása

Az év utolsó napjaiban megjelent több, az építésügyet, illetve az energetikai tárgyú jogszabályokat érintő rendeletmódosítás.
Bővebben ›››

2020.12.30
Támogatás a tervezői mikrovállalkozásoknak is

December 30-án jelent meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelete, amely alapján a közeljövőben az 1-9 fős, tervező és mérnökirodák is pályázhatnak majd a munkájukat segítő technológiai fejlesztésekre, a gépbeszerzések és az újraiparosítási célt szolgáló beruházások finanszírozására. Az MMK korábban többször is javasolta, hogy a kisebb mérnökirodák is pályázhassak eszközfejlesztésre. A mérnöki mikrovállalkozások a Magyar Mérnöki Kamara javaslatára kerültek be a támogatási rendszerbe. Magyar Közlöny 295. szám