szept.
10

Építőmérnök 200 Konferencia és plakátkiállítás

„A MÉRNÖKI TUDOMÁNYOK KÉPVISELIK

A LEGFONTOSABB IPARI TEVÉKENYSÉGET A VILÁGON”,

hangzott el az Építőmérnök 200 Konferencián

Bizony kedves olvasó, ez egy idézet, méghozzá nem is akárkitől! A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott, két napos „Építőmérnök 200” konferencián hangzott el az egyik díszvendégtől. Bevallom, nekem ez a mondat volt a konferencia legfontosabb  momentuma.

Plak01

A konferenciát a Magyar Mérnöki Kamara és a brit Építőmérnökök Intézete (Institution of Civil Engineers, ICE) rendezte abból az alkalomból, hogy 200 éves a britek nevezett intézete.. Magyar részről a Tartószerkezeti Tagozat vállalta a munka dandárját, köszönet érte. Az első napon a díszvendégek, és a vezér előadók (nem véleményvezérek!) az építőmérnöki tudás, az építőmérnök képzés változásáról és fejlődéséről beszéltek.

Áder János köztársasági elnök, a brit mérnök Adam Clark Lánchíd-építő tevékenységének méltatásán túl, szólt a közeljövőben a magyar építőmérnökök előtt álló nagy feladatokról:

 „Az építőmérnökökre óriási feladat vár. Hiszen több infrastruktúrát kell megtervezniük és megépíteniük az előttünk álló évtizedekben, mint a mögöttünk hagyott 2000 évben. Ha mindezt kiegészítjük a XXI. század jogos környezeti, fenntarthatósági szempontjaival, akkor jól látható, hogy jó néhány Clark Ádám képességű építőmérnökre lesz szükségünk már a közeli jövőben.”

Örülünk a feladatnak, állunk elébe, de azért ne feledjük a mögöttünk álló évezredekben is dolgoztak a „mérnök-félék” (ld. Borostyánkőút, aquaductok, vasutak, utak, bányák, folyószabályozások, közlekedés, járművek, energiaellátás, stb.).

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (aki végzettségére nézve gépészmérnök) a mérnökök felelősségéről és feladatáról beszélt. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy míg a tudós a gondolatok, a mérnök a tettek embere. Leszögezte azt is, hogy a mérnökök, az orvosok, a katonák nem hibázhatnak, a tudósok és a kutatók munkájába időként belefér az eredménytelenség. Az építőmérnököknek biztonságos és élhető fizikai világot kell létrehozniuk - fogalmazott a miniszter.    

Nagy Gyula, az MMK elnöke köszöntő beszédében elmondta, az Építőmérnökök Európai Tanácsa a 2018-as évet az Építőmérnökök évének nyilvánította, abból az alkalomból, hogy 200 évvel ezelőtt alakult meg az angol ICE.

Az akadémiai program zárásaként a Konferencia zárásaként a rendezvény díszvendégei/fővédnökei közösen adták a Tierney Clark-díjat. (A magyar építőmérnöki teljesítményeket honoráló Tierney Clark-díjat 2000-ben közösen alapította a brit Építőmérnökök Intézetének midlandi szervezete, a Magyar Mérnöki Kamara és a magyar Tanácsadó Mérnökök Építészek Szövetsége.)

Az elismerést idén Mátyássy László okleveles építőmérnök a mosoni Duna-híd szerkezeti tervezője vehette át, a projekt felelőse a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., kivitelezője a Hódút Kft. volt.

A zsűri különdíjaként elismerő oklevélben részesültek a szombathelyi Haladás Sportkomplexum tervezését és kivitelezését végző szakemberek. A projekt tervezője a Vision Építésziroda Kft. volt, a mérnöki szerkezetek kialakítását a néhai Volkai János végezte, a kiviteli terveket Dezső Zsigmond dolgozta ki, aki az elismerő oklevelet is átvette.

Plak02

Aztán a Bazilika előtt ünnepélyesen megnyílt a hazai építőmérnökök évszázados tevékenységét bemutató köztéri plakát kiállítás. Szerteágazó építőmérnöki szakterületek kiváló építményei, alkotásai, eszközei, igényes kivitelezés. Ezek jellemezték a közel 100 óriásplakátból álló mérnöki bemutatkozást. (A kiváló ötlethez engedtessék meg egy mondatnyi építő(mérnöki) kritika: a laikus közvélemény, az egységsugarú nem-mérnök állampolgárnak talán többet mondott volna a „több látványos nagy kép – kevés szöveg” filozófiájú köztéri kiállítás.)

Plak03
Plak04

A szeptember 11-i Konferencián magyar és brit mérnökök előadásai hangzottak el, mégpedig:

  • Plenáris ülés; öt előadással
  • Infrastruktúra, geotechnika és geodézia szekció; öt előadással
  • Magas- és hídépítés szekció; öt előadással

Néhány referátum szubjektíven kiemelve:

  • Barry Tuckwood, ICE: Az ICE történet – múlt, jelen, jövendő
  •  Kőrösi Gábor, Unitef ’83 Zrt.: Az M0 körgyűrű fejlesztésének tervezése és a gyűrű bezárása
  • Baranya Sándor, BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék: Napjaink vezető Duna projektjei
Plak05
  • Rob Amphlett, BuroHappold Engineering: Az új Galvani Duna híd
  • Ritter Ádám, Moratus: Kivitelezés a XXI. században
  • Szántó László, Exon 2000: A budapesti Atlétikai Stadion tervezése

A brit felszólalók a kétnapos eseményen visszatérően hangsúlyozták: a világ fejlődése, az emberiség jóléte érdekében nélkülözhetetlen a mérnök utánpótlás, ennek érdekében pedig a mérnöki hivatást közel kell vinni a fiatalokhoz, mégpedig közérthető és vonzó módon. Barry Tuckwood, az ICE képviselője különösen hangsúlyozta ennek fontosságát. Ekkor a Vas Megyei Mérnöki Kamara képviseletében elérkezettnek láttuk az időt, hogy az immár angol felirattal is ellátott filmünket (Mérnökök Savariától Szombathelyig) átadjuk számára, hiszen annak mondandója és szándéka pontosan ez. (Mint kiderült Mr. Tuckwood angol felirat nélkül is megértette volna filmünket, hiszen Mrs. Tuckwood magyar!) Filmünk talán elindult meghódítani a ködös Albiont?

Azért a cikk végén ki kell derülnie, hogy ki is mondta a címben szereplő, nekünk, mérnököknek oly kedves (és általunk is igaznak tartott) mondatot? Bizony a rendezvény brit díszvendége és fővédnöke (a civilben pilóta), Ő királyi fenség András yorki herceg szólt így köszöntőjében, majd folytatta:

„A mérnöki tudományok képviselik a legfontosabb ipari tevékenységet a világon, ezt bizonyítja, hogy ma olyan éghajlati, társadalmi jellegű kérdésekre kell választ adni, amik megkövetelik a mérnökök, többek között az építőmérnökök segítségét.” 

Plak06

Köszönjük szavait királyi Fenség, mi magunk is így gondoljuk! Reméljük, hogy ez a rendezvény is segít meggyőzni a döntéshozókat, a közvéleményt, a mérnöki produktumokat nap, mint nap használó laikusokat: A XXI.SZÁZADBAN MÉRNÖK NÉLKÜL NEM MEGY! HA MÉGIS MEGY, AKKOR ROSSZUL MEGY!

Nádor István

okl. építőmérnök

 

A PLAKÁTKIÁLLÍTÁS KÉPEI:

plakat01
plakat02
plakat03
plakat04
plakat05
plakat06
plakat07
plakat08
plakat09
plakat10