Továbbképzési rendszer

A gyakorló mérnököknek a jogosultságuk megszerzése után, annak folytatása érdekében évente egy alkalommal szakmai továbbképzésen, öt évente egy alkalommal jogi továbbképzésen szükséges részt venni.

Ennek részleteit a továbbképzési szabályzat tartalmazza.

 

Szakmai továbbképzés

 A szakmai továbbképzés keretében évente egy alkalommal egy 6 órás továbbképzést kell teljesíteni. Ha a szakmagyakorlónak több jogosultsága is van, akkor is csak évente egy képzésen kell részt venni, de az ötéves ciklus alatt minden szakterületén kell legalább egy továbbképzést teljesíteni. A képzéshez szükséges oktatási anyagokat szakmai tagozataink dolgozzák ki, az interaktív, műhelyszerű szakmai továbbképzéseket fő szabály szerint a területi kamarák szervezik – akár regionális együttműködésben, akár a szakmai tagozatok bevonásával, illetve a kamarával együttműködési megállapodással rendelkező műszaki-tudományos egyesületek esetleges közreműködésével. A képzés díját a a területi kamarák maguk állapíthatják meg, ugyanakkor csak az országos küldöttgyűlés által megszabott keretek között. A szakmai továbbképzések közötti keresést az e-Mérnök rendszeren keresztül országos továbbképzési naptár segíti, ahol nem csak megfelelő módon tájékozódhatnak az elérhető szakmai továbbképzésekről, hanem rögtön jelentkezni is tudnak a kiválasztott képzésre.

Jogi továbbképzés

A jogi továbbképzést az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet szerint engedélyezett bármilyen szakmagyakorlási jogosultság esetén teljesíteni kell az 5 éves továbbképzési időszak alatt egy alkalommal.